MEKSİKA YUNUSU(Vaquita)

Vaquita ( Phocoena sinüs ) nadir görülen bir yunus türüdür. California Körfezinde yaşamaktadır. Yaklaşık olarak 100-200 arasında olduğu bilinmektedir. uzunluk 4.92m ağırlık 50 kilogramdır. Büyük siyah göz halkaları ve siyah dudakları vardır. vücudun üstü ve yanı koyu gri renktedir. Alt tarafı ise açık gri renktedir. Vaquitalar genelde sakindir. içlerinde vahşi olanı çok az görülmüştür. Sakin ve acelesiz tavırlarıyla dikkat çekerler. Ama tekne ve yabancıları hissedince kaçar ve saklanırlar. Küçük balıklar ve mürekkep balıkları ile beslenirler.
Vaquita genellikle tek başıma dolaşırlar küçük gruplar halinde de dolaştıkları olur ancak 8-10 yunusu geçmemiştir.
Üreme dönemleri bahar aylarıdır. hamilelik 10-11 ay sürer. ve maksimum yaşam süresi ise 21 yıldır.
Dünyada nadir görülen memeli deniz hayvanlarından biri olan Meksika yunusunun nesli sınırlı alanda bulunması ve balıkçı ağlarına çok kolay takılmaları nedeniyle tükeniyor.
Korunma altına alınmıştır. balıkçıların avlaması kesinlikle yasaktır.
Vaquitaların yaşamını devam ettirebilmesi ve onları koruma altına alınmasını sağlayan komiteler kurulmuştur.

Hayatta kalanların sayısı: 200 ile 300 arası

Doğal ortamı: California Körfezi

Durumu: Dünyada nadir görülen memeli deniz hayvanlarından biri olan Meksika yunusunun nesli sınırlı alanda bulunması ve balıkçı ağlarına çok kolay takılmaları nedeniyle tükeniyor.

About these ads

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: